loader image

Mellplasztika műtétek

Mellfelvarrás

A mellfelvarrás a lógó mell korrekcióját jelenti. Lógó mellről akkor beszélünk, ha a mellbimbó lesüllyedése elérte a mell alsó határát (ez az úgynevezett mell áthajlási redő) vagy ez alá került. A lógó melleket három súlyossági állapotba sorolja a plasztikai sebészet, annak megfelelően, hogy az említett áthajlási redőhöz viszonyítva a mellbimbó milyen távolságra helyezkedik el (centiméterben mérve).

A lógó mellek 3 típusát különböztetjük meg, aszerint, hogy a mell lesüllyedését melyik mell alkotó szövet okozza. Ezek szerint van bőr típusú (orvosi szóval kután), van mirigyállomány alapú (orvosi szóval glanduláris) és van kevert típusú lógás (kután-glanduláris), amikor a mell helyzetének megváltozásáért mindkettő egyformán felelős.

A megereszkedett mellről akkor beszélünk, ha a mellbimbó normál helyzete alá süllyed, de nem éri el az áthajlási redő szintjét, tehát az anatómiai helyzet és az alsó határ között helyezkedik el valahol. A megereszkedett melleknek is három fokozatát különböztetjük meg.

A lógó mellek kezelése csak és kizárólag mellfelvarrással lehetséges, ha a mellek nagysága nem elegendő, akkor egy ülésben végezhető a mellfelvarrás mellnagyobbítással.

A megereszkedett mellek kezelése lehetséges a mellbimbó helyzetének korrekciója, emelése nélkül is, egy jól tervezett mellnagyobbítással, amikor egy anatómiai/csepp alakú implantátumot ültetünk be, meghatározott méretben és profillal. Ha a megereszkedett mellek nagysága megfelelő a páciens számára, akkor egyszerűbb mellkorrekcióval fel lehet emelni a mellbimbót a normál helyzetébe. Ez lehetséges részleges vagy teljes mellbimbóudvar körüli korrekcióval.

Milyen hegekkel járnak a különféle mellfelvarrások?

  • részleges mellbimbóudvar körüli heg (félkörív a bimbóudvar tetején)
  • teljes mellbimbóudvar körüli heg (kör alakú)
  • teljes mellbimbóudvar körüli és alatta függőleges irányú heg
  • úgynevezett fordított-T alakú heg, mely a mellbimbóudvar körül, az áthajlási redőben és a kettőt függőlegesen összekötő

A mellfelvarrás egyfajta mellplasztika, tehát ugyanazok a műtét előtti vizsgálatok szükségesek, mint bármely mellplasztika esetében. Kiemelendő, hogy 30 éves életkor felett mammográfia indokolt a radiológia szakmai szabályai szerint.

A mellfelvarrás műtéti érzéstelenítése

Mellfelvarrást lehetséges helyi érzéstelenítésben is végezni, szükség esetén nyugtató adásával. Minden esetben a páciens kérése és a végzendő mellfelvarrás típusa, technikája szerint döntünk. Az esetek nagy részében a mellfelvarrás altatásban történik, egynapos sebészeti ellátás keretében.

A mellfelvarrás gyógyulási időszaka

A mellfelvarrás nem jár erős fájdalommal. A műtét utáni sebfájdalom jól csillapítható közepes erősségű fájdalomcsillapítókkal. 3-4 nappal a műtét után a páciensek szubjektíve szinte teljesen panaszmentesek. Kompressziós melltartó folyamatos viselésére 3 hétig van szükség. Később sportmelltartó elegendő.

A mellfelvarrást követő varratszedés felszívódó varratok esetében nincsen, csak a segédöltéseket távolítjuk el a műtét utáni 7-8. napon. A nem felszívódó varratokat két részletben, a műtét utáni 14 – 21. napon távolítjuk el. Természetesen a sebgyógyulás lezajlása után már kötés nélkül szabad zuhanyozni.

Visszatérés a munkába mellfelvarrás után

A szellemi munkát végző pácienseknek egy hét pihenés elegendő. A fizikai munkát végző pácienseknek a fizikai terheléstől függően 2-3-4 hét pihenés indokolt. A felkar-vállöv-mellkas terhelésével járó edzést, sportolást a hegek nyugalomba kerüléséig nem javasoljuk. Ez egyénenként nagyon különböző folyamat. A hegek kezelése, a bőrápolás és regenerálás mindig testre szabottan kerül meghatározásra.

A mellfelvarrás lehetséges korai szövődményei

Helyi, a mellen kialakuló szövődmények és általános, a szervezetet érintő szövődmények. Utóbbiak gyakorisága egészséges fiatal-fiatalközépkorú és idősebb középkorú páciensek esetében nagyon ritka. A helyi szövődmények közül kiemelendő a sebgyógyulási zavar, váladékozás, véraláfutás, vérömleny kialakulása, továbbá felszívódó fonal csomósodás, bimbó érző beidegzés változása, bimbó-bimbóudvar vérkeringési zavarok, aszimmetriák, heg panaszok, stb.

A mellfelvarrás lehetséges késői szövődményei

Első sorban a műtét eredményét érinti a tartósság: a műtét utáni testsúlyváltozások, a váltakozó hízás-fogyás kedvezőtlen hatású. A striás bőr,  sorvadt mirigyállomány, a károsodott bőr-mirigyállomány közötti szalagok okozzák a feszesség megszűnését és ezáltal a mell helyzetének és alakjának a kedvezőtlen változását. Hangsúlyozzuk, hogy ez a szöveti adottságokból következik és nem szövődmény! A valódi késői szövődmények közé az aszimmetriák, a hegesedéssel kapcsolatos állapotok, a mirigyállomány meszesedése, stb. tartoznak. Ritkán fordulnak elő.

Mellfelvarrás árak (all inclusive, 1 db kompressziós melltartóval)

  • elsődleges mellfelvarrás helyi érzéstelenítésben 249.000 Ft-tól
  • elsődlegese mellfelvarrás altatásban 449.000 Ft-tól
  • másodlagos mellfelvarrások díja: + 100.000 Ft

Magyarázat a mellfelvarrás árakról: az altatás drágább. A műtéti árakat az adott eset bonyolultsága határozza meg. Ez az oka, annak hogy egy kezdő árat tudunk megadni csak, mely az egyszerűbb esetekre vonatkozik.

Group 10Created with Sketch.

Galéria

Galériánkban megtalálhatja a különböző műtéti eljárásokról készült, előtte-utána képeket.
Group 10Created with Sketch.

Kérjen időpontot
konzultációra

Vagy hívjon minket bizalommal! +36 30 577 57 64

A küldés gombra kattintva tudomásul veszi az adatkezelési tájékoztatásban foglaltakat, valamint hozzájárul a fent megadott adatok kapcsolatfelvétel céljából történő adatkezeléséhez.