loader image

1137 Budapest,
Szent István park 17.

+36 30 5775 764

munkanapokon 9-19 óráig

Hírek

Mellnagyobbítás után

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője

Amikor a mellnagyobbítás utáni állapotról és a panaszokról beszélünk, akkor pontosítani kell, hogy milyen típusú mellnagyobbítás történt. Ugyanis nagyon eltérő megterheléssel járnak a különféle mellnagyobbítások. Az izom alatti mellnagyobbítás után a legerősebb a fájdalom, annak ellenére, hogy napjainkban az úgynevezett félig izom alatti (idegen szóval: dual plane) műtéttechnikát alkalmazzuk. Lényegesen enyhébb panaszokkal jár a mirigyállomány alatti (szubglanduláris) és az izomhártya alatti (szubfaszciális) mellnagyobbítás. Itt kell megemlíteni a mellimplantátum csere műtéteket is. Ha a viselt implantátum izom alatt volt és az új mellimplantátum is ide az izom alatti térbe kerül, akkor a mellnagyobbítással járó panaszok enyhék, mivel az izom alatti zsebet „ csak „ megnagyobbítani kell. A szükséges zseb kb. 60-80 %-a már megvolt és a tokon (kapszulán) végzett beavatkozásokkal (tok eltávolítása és bemetszése) a zseb mérete nagyobb lesz. Ezzel szemben, ha a régi implantátum mirigyállomány alatt volt és az újat izom alá ültetjük be, a műtét közel ugyanolyan megterhelő, mint az első izom alatti mellnagyobbítás. Fájdalom a mellnagyobbítás után A mellnagyobbítás utáni fájdalmat a mellizom és a hozzá kapcsolódó hát- és hasizom feszülése okozza. Közvetlenül a műtét után közepesen erős fájdalomcsillapítókat adunk intravénásan és azonnal elkezdjük a mellek jegelését. Emellett izomlazító adására is szükség van. A mellizom néhány nap alatt elernyed, fokozatosan megpuhul és kitágul, ezzel párhuzamosan a fájdalom megszűnik. Az izomzat feszüléséből eredő fájdalom mértékét befolyásolja a mellimplantátum nagysága és profilja, továbbá a páciens izomzatának állapota is. A minden szempontból átlagos esetekben a mellnagyobbítás utáni panaszok 2-4 napon belül enyhülnek és az első hét végére megszűnnek. Mellnagyobbítás utáni utasítások Mellplasztika után általában 1 hétig tilos autót vezetni, de panaszmentes hölgyek a második héten már lakhelyükön rövidebb utakat megtehetnek. A mellnagyobbító műtétek után kötelező kompressziós melltartót és mellimplantátum stabilizáló pántot viselni. A szorító pántot 2-3 hétig, a melltartót 4 hétig kell folyamatosan hordani és csak a tisztálkodás idejére vehetők le. Praktikus elöl nyíló ruhát viselni, mert öltözködés közben nem kell  fej fölé emelni a karokat.

Mellnagyobbítás után a műtéti sebeket 8 napig zárt, steril fedőkötéssel látom el és a sebvonalra Betadine-kenőcsöt alkalmazok. Az első mellnagyobbítás utáni zuhanyozás a 8. napon lehetséges. Kádfürdő, ülőfürdő, gőzfürdő tilos. Tusolás után a mell bőrét hidratáló testápolóval, a frissen gyógyult műtéti heget regeneráló hatású készítményekkel kell kezelni. Közkedvelt mell hegápoló a körömvirágkrém, az aole vera gél, a Cicaplast, a Bioderma Sensibio, stb.

Mellnagyobbítás után a masszírozást az 5. héten kezdjük el. Az operált mellek még érzékenyek, tehát nem egy hagyományos és intenzív masszírozást végzünk, hanem a mellimplantátumok finom átmozgatását. A mozdulatokra a pácienseket betanítom.

Szigorú utasítás, hogy a mellnagyobbítás után egy hónapig tilos a ritmikus karmozdulatokkal járó házimunka (a vasalás, a porszívózás, az ablaktisztítás, stb.).

Mellnagyobbítás után visszatérés a munkába és a sportoláshoz

A műtét után 6-8 hétig tilos mindennemű sport és fizikai megterhelés, továbbá szauna és a szolárium is. Jelentős egyedi különbségek vannak a munkába állás idejében. A szellemi munkát végzők 2 héten belül munkaképesek. A könnyű fizikai munkát végzők 6-8 hét után, a nehéz fizikai munkát végzők pedig 10-12 hét után dolgozhatnak újra.

A testépítők és a versenyszerűen sportolók számára is tanácsos a 10-12 hetes gyógyulási időszakot, a tok/a kapszula teljes felépülését megvárni. A korán erős terhelésnek kitett a mellizom mozgások korai tokosodást okoznak (ez akár 1-2 évvel a mellnagyobbítás után kialakulhat).

Gyakori kérdések mellnagyobbítás után

 Mikor szabad először szeretkezni mellnagyobbítás után? Véleményem szerint akkor, amikor a vágy erősebb, mint a műtét utáni panaszok. Természetesen a mell tabu és gyengéd óvatossággal legyenek tekintettel a mellnagyobbítás utáni állapotra.

 Szintén gyakori kérdés, hogy milyen hegkezelésre van szükség, ill. szükséges-e kezelni a hegeket? Fontos megérteni a hegápolás és a hegkezelés közötti különbséget. Mint korábban említettem, hegápolásra szükség van. A szilikonos hegkezeléssel az éretlen műtéti heg érése gyorsítható és a „keloidos”, a hipertrófiás heg kialakulása megelőzhető. Az esetek 90 %-ban tapasztalatim szerint hegkezelésre nincsen szükség. Elegendő a hegápolás és az utasítások betartása. Azonban ha kóros hegképződés kockázata áll fenn egy páciensnél, akkor a műtét utáni 8. napon elkezdjük a szilikon tapaszos megelőző kezelést!

 Sokan érdeklődnek az első szolárium időpontja után. Általában 4-6 héttel a mellnagyobbítást követően a hegek leragasztása mellett szabad szolizni. Ennyi idővel a műtét után már természetes vizekben is meg lehet mártózni, de úszni még tilos.

 Összegzés

 Mellnagyobbítás után az utasítások (mit kötelező megtenni, mit tilos megtenni, továbbá mikortól mi megengedett) általános érvényűek, azaz mindegyik páciensre vonatkoznak. A kezelő orvos az utasításokat testre, szabottan adja meg. A mellnagyobbítás folyamata teljes egészében személyre szabott, a konzultációtól – tervezéstől a műtéten és a gyógyulási időszakon át.

Ha a mellnagyobbítás után című blog elolvasása után Önnek megválaszolatlan kérdése maradt, kérem írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője