loader image

Hírek

Mellplasztika gyakori kérdések

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője

Mielőtt rátérnék a mellplasztikával kapcsolatos gyakori kérdések taglalásába, néhány általam fontosnak tartott összefüggésről ejtek szót. A legelső gondolatom az volt, amikor a témakör kibontására javaslatot kaptam, hogy egyáltalán szükség van-e erre? Az internet korában, amikor pár kattintással elérhetőek a témával foglalkozó fórumok, a közösségi média felületei, a plasztikai sebészek honlapjai, a női divat, stílus és életmód magazinok. Amikor óriási információ halmaz áll minden érdeklődő rendelkezésére, szó szerint karnyújtásnyi távolságra. Amikor plasztikai és esztétikai tanácsadó cégek kínálják szolgáltatásaikat.

Az imént felsorolt tényekre gondolva, hajlamos lettem volna rávágni a gyors választ: nincsen szükség eggyel több „mellplasztika gyakori kérdések„ rovatra. Jobban átgondolva azonban azt, hogy a már szinte az unalomig ismételt és elcsépelt közhelyek mögött ott vannak az új információk és új összefüggések, úgy döntöttem, hogy új megközelítésekre alapozva adom közre tapasztalataimat.

A mellplasztika gyakori kérdések megírásának indokai címszavakban

 • a plasztikai sebészet egyre ugrásszerű fejlődése
 • az új tudományos eredmények gyors gyakorlati felhasználása
 • a plasztikai sebészetet érintő újabb kihívások és szabályozások
 • a páciensek egyedi tulajdonságai (testi, lelki és szellemi)
 • a plasztikai sebészeti eljárások gazdag tárháza
 • a gyógyítás szabadsága
 • a változó páciens igények és trendek
 • a nagyon különleges és összetett, dinamikusan változó témakör

A mellplasztikai konzultációkon feltett kérdéseket többféleképpen lehet csoportosítani. Vannak az úgynevezett kötelező kérdések, amelyeket szinte mindenki feltesz. Aztán vannak a gyakoribb kérdések, amelyeket a tájékozott páciens nem említ. És végül vannak a gyakori kérdések, amelyeket ha nem tesznek fel, nekem akkor is tájékoztatást kell adnom (mert ez kötelező törvényi előírás). És végül vannak a speciális kérdések, amelyeket a különleges adottságú páciensek tesznek fel. Tehát van új a nap alatt, mert a páciensek egyediek, mert egészen ritka és különleges lehet a foglalkozásuk, a kedvtelésük. Ezek után vágjunk bele a mellplasztikák gyakori kérdéseibe!

Hova töltjük be a zsírt mellnagyobbítás céljára? 1) a bőr és a mirigyállomány közé 2) a mirigyállomány alá, a mellizom fölé

Milyen életkorban végezhető el legkorábban a mellplasztika?

A 18. életév betöltésekor az ember jogilag felnőtt és cselekvőképes lesz, de ez nem jelenti azt automatikusan, hogy testileg, szellemileg, lelkileg is felnőtté vált. Azaz már képes teljes felelősséggel dönteni. Az érthetőség érdekében válaszomat árnyalni kell, mert a 18. év és a mellplasztika meghatározások túl általánosak. Két példával (A és B esetleírás) illusztrálom a fentieket.

17. évében járó ifjú hölgy édesanyjával együtt jött el (nagyon helyesen) a mellnagyobbítás konzultációra. Megjelenésében és testi adottságait is tekintve, gyakorlatilag egy felnőtt, azaz az életkoránál kissé idősebbnek látszó, vonzó, jól öltözött, ápolt, kisminkelt nő állt velem szemben, akinek a keblei valóban az átlagosnál fejletlenebbek és alkatilag is kisebbek voltak. Ezek alapján a mellnagyobbítást indokoltnak kellett volna tartanom. A későbbiekben azonban kiderült, hogy sem szellemileg, sem lelkileg nem érett és nem alkalmas a műtétre. Jogilag még kiskorú volt, tehát csak a szülők írásbeli beleegyezése esetén lett volna műthető. Nem vállaltam a műtétet, mert túl fiatal volt hozzá, továbbá a trendi megjelenéssel a megfelelési és kitűnési vágy motiválta csak a csinos kislányt. És a szülők sem támogatták a mellnagyobbítást. A nagy meglepetés ekkor ért, ugyanis megvádolt bennünket (engem és édesanyját), hogy összebeszéltünk a konzultáció előtt. Hisztériás rohamban tört ki és elrohant, azzal a felkiáltással, hogy majd más megcsinálja… Véleményemet, megoldási javaslatomat meg sem hallgatta.

A szintén 17. évében járó gimnazista állapotát már 14 éves kora óta kísértem figyelemmel, kamaszkori emlő megnagyobbodás (hipertrófia) miatt. Testi fejlődése, növekedése ekkorra befejeződött. Az enormis nagyságú mellek komoly váll, hát és gerinc panaszokat, öltözködési és egyéb (lelki) problémákat okoztak. Az értelmes, együttműködő kiskorú leányt szülei támogatták a mellkisebbítéses mellfelvarrás elvégzésében. A felkészülésre sok idő jutott. A műtét sikeresen megtörtént, a műtét utáni utasításokat fegyelmezetten betartotta.

18 év alatt kivételesen, orvosilag maximálisan indokolt esetben végzünk mellplasztikát (mellfelvarrást, mellkisebbítést, mell aszimmetria korrekciót), ha a páciens oldaláról a tervezett beavatkozás szakmai és jogi feltételei mind megvannak. Ezek hiányában a műtét halasztandó. Mellnagyobbítást 18 év alatt egyáltalán nem vállalok. De 18 év felett sem végzem el a műtétet, ha a páciens a korábban említett szempontoknak nem felel meg. A páciens fél – egy éves után követése elegendő az új műtéti időpont kitűzéséhez, mivel folyamatában láthatom a személyiség változását.

Milyen vizsgálatokra van szükség mellplasztika előtt?

A kivizsgálás (is) testre szabott. Az életkor, a mell állapota, a fennálló alapbetegség és/vagy kísérő betegség által meghatározott. A radiológusok (= röntgenorvosok) 30 év felett mellplasztika előtt indokoltnak tartják a mammográfiát. Amíg a kivizsgálás általános része az alapvető életműködéseket, addig a speciális része a műtéti célszervet, a mellet érinti. A leleteket együtt, e-mailben kell elküldeni a kezelő orvosnak, a műtét előtt min. 6-7 nappal. Kóros lelet esetén így még marad idő azt kontrollálni, vagy például vizelet fertőzés esetén egy antibiotikus kúrát lefolytatni.

Mi a mell kivizsgálás szabálya és melyek a mellplasztikát halasztó leletek?

A 30 év alatti panaszmentes hölgyek esetében a mell ultrahangvizsgálat elegendő. Ha kisebb cisztát, cisztákat (10 mm átmérőnél kisebb) mutat ki a vizsgálat, ez mellékleletnek tekintendő, a műtétet nem kell elhalasztani és további vizsgálat általában nem indokolt. Nagyobb ciszta, szabálytalan ciszta esetén emlő röntgen vizsgálatra (mammográfia) és finom tű mintavételre is szükség lehet.

A leggyakoribb jóindulatú melldaganatok a fibroadenomák. Méretük változása, elhelyezkedésük miatt kontroll indokolt, ill. mérlegelendő a finom tű biopszia/műtéti eltávolítás egészben. A szövettanilag igazolt, kis méretű, nem növekvő fibroadenomák miatt a mellplasztikát nem kell elhalasztani. Ritkán egy ülésben a mellplasztikával, annak befejezte után, eltávolíthatóak. Szövettani vizsgálat kötelező.

Szoptatás után gyakran alakulnak ki kisebb kötőszövetes csomók a mirigyállományban, ezek az ún. masztopátiás göbök. Után követés, mammográfia, biopszia indokolt. A műtétet halasztani kell a szövettani eredmény megérkezéséig. Apró mész pöttyök (mikrokalcifikáció) diagnosztizálása esetén további kivizsgálás indokolt, mert ritkán kezdődő rosszindulatú melldaganat állhat mögötte. A mellplasztika halasztandó ez esetben is, részletes kivizsgálás és az előírt kezelés után szabad csak mellplasztikára gondolni, gyógyultan.

Mennyi ideig tart a mellplasztika és hány napot kell bent feküdni?

A mellplasztikát az egynapos sebészet keretei között végezzük. Ez azt jelenti, hogy egy éjszakát kell a magán klinikán benn tölteni. A műtétek időtartamát a kezelő orvos tudja megbecsülni. Gyakorlatomban a mellnagyobbítás átlagosan másfél órát vesz igénybe. A mellfelvarrás 1.5 – 3 óra között váltakozik, műtéttechnikától függően. A nagymértékű mellkisebbítéses mellfelvarrás 3 – 4 óráig tart. A másodlagos műtétek hosszabbak lehetnek. A mellimplantátum csere 1.5 – 3 óra között, a bonyolultságtól függően (tokműtétek, teljes tokeltávolítás, új tér kialakítása, stb.). A mellplasztika utáni szövődmények egyediségük miatt nehezen besorolhatóak.

Határozott álláspontom, hogy a műtét nem időre megy, hanem eredményre. A nagy rutinnal operáló szakorvosok is kerülhetnek műtét közben előre nem látott nehéz helyzetbe, ami a műtéti idő megnyúlását okozhatja. A műtét időtartamát az altatási jegyzőkönyvben percre pontosan dokumentálják.

Mennyire megterhelő, mennyire fájdalmas a mellplasztika?

Hova ültethetők be a mellimplantátumok? 1) a mirigyállomány alá, 2) a mellizombőnye (= faszcia) alá, 3) félig a mellizom alá (dual plane)

A mellnagyobbítás lehet mirigy alatti, izombőnye alatti és félig izom alatti. Ebben a sorrendben egyre fokozódó megterheléssel járnak a műtéttípusok. A fájdalom a mellizomzat feszüléséből ered, gyakran sugárzik a hátba, ritkábban a szegycsontba. A mellek műtétet követő azonnali jegelése jelentősen csökkenti a szubjektív panaszokat. Pár nap alatt gyógyszerszedés mellett lassan megszűnik. A karok emelése fokozza az izomfeszülést, ezért kerülendő.

Célszerű elöl nyíló ruhát viselni. Aki a fején áthúzva már fel tudja venni a ruháját, az a páciens ne szedjen tovább se fájdalomcsillapítót, se izomlazítót. Alvás közben a melleket megnyomni, ráfeküdni nem szabad, de féloldalt lehet pihenni. A ritmikus kar- és vállmozdulatok minden formája kerülendő az első pár héten. Ne vasaljanak, ne porszívózzanak, tilos ablakot tisztítani, stb. Ne emeljenek nagyobb (5 kg feletti) súlyú tárgyakat. Ne emelgessék gyermeküket az első 14 nap során, de a karba adott gyermeket, amíg nem megterhelő, karjaikban tarthatják.

Milyen gyógyszereket kell szedni mellplasztika után?

A mellnagyobbítás kivételével antibiotikumot csak egyszer adunk, a műtét kezdete előtt 30 perccel. Mellnagyobbítás esetén a bent fekvés alatt 24 órás intravénás antibiotikus kezelést folytatunk, amit otthon még 4-5 napos tabletta szedésnek kell követnie. Trombo-embólia megelőzésére a hasfal bőre alá naponta egyszer, az esti tusolás után kell injekciót beadni, 10 napon keresztül. Ez egy szigorú előírás miatt történik így. Ugyanis a fél órát meghaladó altatásos beavatkozásokat követően 10 napos heparin kezelés indokolt. Fokozott trombózis kockázat esetén 21 napig kell adni a kismolekula súlyús heparin injekciót (orvosi neve: LMWH). Gyári csomagolásban van, beadása egyszerű, egy mozdulat, nem fájdalmas.

A fájdalomcsillapítók szedése az első napokban fontos, mert a gyógyulást elősegíti a fájdalommentesség. A félig izom alatti mellnagyobbítás után harántcsíkolt izomlazítót szedését javaslom, annak ellenére, hogy álmosító mellékhatása gyakori. Mindkét gyógyszert addig kell szedniük, amíg a panaszaik nem enyhülnek. Az enyhe és a tovább csökkenő panaszok nem igényelnek gyógyszert.

Mennyi ideig kell mellplasztika után melltartót viselni?

Mellnagyobbítás után 4 hétig nonstop (éjjel-nappal) indokoltnak tartom a kompressziós melltartót. Az 5. héttől melltartó nélkül aludhatnak. A 6. héttől rugalmas sport melltartót viselhetnek. Elsődleges mellnagyobbítás után alkalmi fehérnemű rövid ideig a 3. héttől viselhető. Sport melltartót szabad idős mozgáshoz mindig javaslok. A gyógyulást követően (8-12. hét között) a melltartó elhagyható. A melltartóra vonatkozó utasítások is testre szabottak. Jelentős különbség lehet/van az orvosok gyakorlata között. Mellfelvarrás és mellkisebbítés után 4-6 hónapig is javaslom a kompr. vagy a sport melltartók viselését. Cél a mellforma és helyzet megőrzése és a fenyegető hegburjánzás megelőzése.

Mennyi ideig kell a leszorító mellpántot viselni?

Mennyi ideig és hogyan kell viselni a kompressziós mellpántot?

Gyakorlatomban az izom alatti mellnagyobbítások esetén általában két hetes pánt viselést tartok szükségesnek. Vannak ettől eltérő esetek, amikor hosszabb ideig indokolt a pánt, a mellimplantátumok helyzetét biztosítandó és a mell alakját formálandó. Véleményem szerint 1 hét pánt viselés kevés, kizárólag MPU (mikropoliuretán szivacs felszínű, erősen tapadó) mellimplantátum esetében biztonságos. ha 4 hét alatt a pánt segítségével sem száll lejjebb az implantátum, akkor a rendellenes (túl magasan lévő) helyzetet újabb műtéttel lehet megoldani. Mirigy alatti mellnagyobbítás, mellfelvarrás esetén pántot nem kell viselni.

Mikor történik a varratszedés mellplasztika után?

A bőr és a bőr alatti szövetek varratai felszívódóak. Többféle varróanyag közül választok, a műtéttípusa és a szöveteket érő terhelés, súly, feszülés alapján. Kizárólag a segédöltések, a kiegészítő öltések történnek nem felszívódó fonallal, amiket a műtét utáni 6-8. napon, vagy egyes esetekben még korábban távolítok el. Helyettük sebzáró tapaszok alkalmazhatók szükség esetén.

Mikor lehet autót vezetni mellplasztika után?

Mikortól lehet autót vezetni mellplasztika után?

Dual plane (félig izom alatti) mellnagyobbítás esetén, a páciens állapotától függően, akár 2 hétig sem javasolt az autóvezetés. Az esetek zömében az első hét után már fittek a páciensek. Ilyen esetben a lakóhelyen és annak közelében a rövid távú (50 km-nél nem hosszabb) utakat megengedem.

Mikor lehet munkába állni mellplasztika után?

Ez egy gyakori általános kérdés, amire nem lehet egy számmal válaszolni. Szellemi munka végezhető a megterhelőbb félig izom alatti mellnagyobbítás után 10-14 nappal. Könnyű fizikai munka folytatható 6 hét elteltével. Nehéz fizikai munka 10-12 héttel a mellplasztika után, fokozatos terheléssel. Mellfelvarrás után 5-7 nappal szellemi munka folytatható.

Mikor lehet sportolni mellplasztika után?

Mikor lehet sportolni mellplasztika után?

Nehéz kérdés, mert a sport a szellemi sportoktól (sakk) az extrém sportokig terjed (falmászás, hegymászás, vadvízi evezés stb.). Továbbá kedvtelésből, egészségmegőrzésként végzett testmozgásról van szó, vagy versenyszerű sportolásról? Szerintem emiatt nem lehet egyetlen választ adni. A plasztikai sebész egyénileg mérlegelje a sportolási tilalmat. Hobbi sport folytatását mellnagyobbítás után 8 héttel engedélyezem, fokozatosan és lassan felépítve a terhelést. Sport melltartó kötelező. Az élsportolók 10-12 hét eltelte után kezdhetnek edzeni (félig izom alatti mellnagyobbítás esetén). Természetesen az alsó végtagok terhelése korábban megengedett (szoba bicikli), de hasizom és törzs izomzat erősítő torna tilos, mert a has- és a hátizmok is kapcsolódnak a mellizomzathoz.

Mikor lehet szeretkezni mellplasztika után?

Mikor szabad szeretkezni mellplasztika után?

Akkor, amikor a vágy már erősebb a műtét okozta testi panaszoknál, a sebfájdalomnál, az izomfeszülésnél. Természetesen a mell tabu. Gyengéd figyelmesség kívánatos. A hölgy passzivitása indokolt. Hirtelen és heves mozdulatok és a mellet megterhelő, veszélyeztető testhelyzetek kerülendők.

Mikor lehet a szabadban, természetes vizekben (folyóban, tavakban) fürdeni?

Mikor lehet természetes vizekben fürdeni mellplasztika után?

Ha mellnagyobbításos mellplasztika történt, akkor egy hónap múlva fürödhetnek, megmártózhatnak tavainkban. Pancsolni szabad, úszni, tempózni tilos. Mellfelvarrások után 3 héttel fürdőzhetnek. Termál fürdő, gőzfürdő, finn és infraszauna, erős napozás, szolárium egyaránt tilos 8 hétig.

Mikor kell kicserélni a mellimplantátumokat?

A legújabb és a prémium minőségű mellimplantátumok kihordási idejét egységesen 10 évben szabta meg mindegyik mellimplantátum gyártó. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy 10 évvel a beültetés után, minden implantátumot ki kell majd cserélni. Évente ellenőrző vizsgálat kötelező a műtéti évforduló időszakában, panaszmentes állapotban is. Panasz esetén azonnali, soron kívüli kontrollra van szükség. Az éves fizikális vizsgálatok mellett az eltelt idő és az észlelt állapot függvényében mell képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet/szükség lesz. A mellimplantátumot viselő hölgyek esetében a vizsgálatok sorrendje: 1) mell ultrahang 2) mammográfia 3) mell MRI.

Ha a páciens elégedett mellei állapotával és az implantátum rendben van, akkor az implantátumot nem kell kicserélni. Ha a páciens idősödött, fogyott, illetve bármilyen más okból a mell állapota esztétikailag romlott, a páciens kérheti a mellimplantátum cserét esztétikai indokkal. Ha gyanús vagy bizonyított a mellimplantátum károsodása, akkor a cserét és a szükséges tokműtétet viszonylag sürgősen el kell végezni.

Valóban nem végezhető mammográfia mellimplantátum viselése esetén?

Sajnos az évek során találkoztam olyan helyzetekkel, akkor amikor elhangzott a „tilos”, a „lehetetlen”, az „ilyen nincs”… Ezzel szemben az az igazság, hogy végezhető és meghatározott esetekben nagyon is indokolt elvégezni a mellimplantátumot viselőknél a mammográfiát. Ez egy speciális mammográfia, a neve: Eklund-mammográfia. Kétségtelen tény, hogy szakértelmet és megfelelő felszerelést igényel, tehát bárhol/mindenhol nem képesek elvégezni. Egyetemi és magán klinikák, emlőcentrumok rutinszerűen elvégzik.

Végezhető-e tűs biopszia mellimplantátum viselése mellett?

Általában igen, kellő gyakorlatú radiológus ultrahanggal megcélozza az elváltozást és biztonságosan, a mellimplantátum sérülése nélkül képes a mintavételre. Ritkán előfordulhat, hogy a finom tűs mintavétel kockázatos. Például rippling, súlyos mellsorvadás, nagyon vékony kötőszövet és mirigyállomány esetén. Ilyen helyzetben a rtg orvos és a plasztika sebész közösen dönt az optimális biztonságos beavatkozásról.

Mi okozza a mellimplantátumok redőződését (rippling)?

A mellimplantátumok falának a redőződése, bordássá, hullámossá válása (angolul: rippling) egyfajta implantátum szabálytalanság, tágabb értelemben véve nevezhető csak szövődménynek. Leggyakoribb oka a vékony szövet, mely nem tudja kellő ideig és hatékonyan fedni a mellimplantátumot. Az elvékonyodott, striás bőr, a sorvadt kötőszövet és mirigyállomány petyhüdt, kellő tartás és feszesség nélküli. Enyhébb esetben a hullámos felszín csak tapintható. Súlyosabb előre haladott esetekben jól látható a rippling jelenség. Ritkán lehet olyan esettel is találkozni, amikor az implantátum számára kialakított zsebben szűkösen fér el az implantátum és ez okozza a szabálytalanságot.

Az idősödő mellimplantátumok felszínén, kellően vastag szöveti fedés esetén is, kialakulnak ráncok és redők. Ennek oka a tok elöregedése. Nem vagy alig, elvétve tapintható. Ultrahang mutatja ki, és okoz rémületet a páciensek körében. Aggodalomra nincsen ok, ez egy természetes jelenség. (A rippling megelőzéséről és kezeléséről honlapomon olvashatnak.)

Okozhat-e a mellimplantátum rosszindulatú melldaganatos betegséget?

Több évtizedes adatgyűjtés, tudományos vizsgálatok és kutatások alapján a plasztikai sebészet határozott álláspontja, hogy nem okoz mellrákot a mellimplantátum. A daganatszűrés szabályainál sokkal szigorúbbak a mellimplantátum viselő páciensekre vonatkozó szabályok. Minden évben panasz- és tünetmentes állapotban is kötelező a kontroll vizsgálat. A kezelő orvos írja elő a mell képalkotó vizsgálatokat. Ezekkel a korábban már ismertetett mellvizsgáló módszerekkel egyrészt a mellimplantátum és a körülötte felépült tok (orvosi nevén: kapszula), másrészt a mell mirigyállomány és a hónalji nyirokcsomók állapotáról kapunk pontos leírást.

Okozhat-e a mellimplantátum autoimmun betegséget?

Az orvostudomány határozott álláspontja, hogy nem okoz a mellimplantátum viselés autoimmun betegségeket. Több évtizeden át, sok millió pácienst érintő vizsgálatokon alapul a nemleges válasz. A tévesen és feltételesen mellimplantátum betegségnek nevezett tünet együttest (fáradékonyság, ízületi panaszok, hajhullás) sem az implantátum viselése okozza. Ilyen kórkép nem létezik. Természetesen előfordult, hogy egy mellimplantátumot viselő páciensnél valamilyen autoimmun betegséget állapítottak meg. Azonban a ok-okozati összefüggést nem tudtak egy esetben sem bizonytani. Mivel a legtöbb ilyen esetben rövidesen eltávolították az ép mellimplantátumokat, azt tapasztalták, hogy ezután az autoimmun betegség nem szűnt meg.

Milyen szempontok szerint válasszunk mellimplantátumot?

A műtét elvégzésére kiválasztott plasztikai sebész az implantátumokkal szerzett tapasztalatait és ismereteit is figyelembe véve ad tanácsot. Jelenleg a legfontosabb tudnivaló, hogy sem a tudományos szervezetek, sem az egészségügyi hatóságok nem engedélyezik a durván érdesített felszínű (úgynevezett makrotexturált) mellimplantátumok beültetését a magasabb BIA-ALCL kockázat miatt. A BIA-ALCL elnevezés egy angol rövidítés. Jelentése: mellimplantátum viseléshez kapcsolódó óriássejtes limfóma. Ez egy nagyon ritka, a mellimplantátumot körül vevő tokban kialakuló, rosszindulatú immunbetegség.

Kialakulásában több tényező játszhat szerepet, ide tartozik a páciens immunrendszere, a mellimplantátum felszíne és az ott létrejött idült bakteriális kontamináció. A betegségről, a kockázatról és a gyógyításról átfogó tájékoztatást a konzultáción adok. A műtéti beleegyező nyilatkozatban egy külön fejezet tartalmazza a legfrissebb BIA-ALCL  tájékoztatást, mely az ISAPS (a Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebész Társaság) ajánlását követi.

Szerintem a legfontosabb mellimplantátum választási szempontok jelenleg (2019 nyarán) a következők:

 • prémium minőségű mellimplantátum
 • nagy múltú, stabilan működő és jelentős kutatás-fejlesztést folytató mellimplantátum gyártó terméke
 • minél átfogóbb mellimplantátum cseregarancia
 • finoman (mikrotexturált), vagy nagyon finoman (nanotexturált)
 • érdesített, vagy sima felszínű mellimplantátum
 • válogatott esetekben mikropoliuretán (mpu) felszínű implantátum
 • erősen kohezív szilikongéllel töltött, forma tartó mellimplantátum
 • a lehető legmagasabb páciens biztonságot adó mellimplantátum

Milyen kockázatokkal és veszélyekkel járhat a mellplasztika?

Mindegyik mellplasztika alapvetően biztonságos műtét. A leggyakoribb műtét utáni szövődmények gyakorisága 2 % alatti. A mellnagyobbítás idegen test beültetéssel jár, emiatt az implantátummal kapcsolatos szövődmények a mellplasztika csoportban külön fejezetet érdemelnek. A legfontosabb korai mellnagyobbítás utáni szövődmények (utóvérzés-vérömleny kialakulása, illetve az implantátum befertőződése, továbbá az implantátum elmozdulása fordulhat elő) gyakorisága is 2 % alatt marad! A következő hasonlattal szoktam a konzultáción érzékeltetni a mellplasztika kockázatát: autóval közlekedni Budapesten kockázatosabb, mint egy alaposan kivizsgált, gondosan megtervezett és precízen kivitelezett műtétnek alá vetnie magát. A szövődményekről teljes körű tájékoztatás szóban és írásban egyaránt megtörténik.

Milyen mellékhatásokkal járhat a mellplasztikához biztosított altatás?

Az altatás utáni mellékhatások ritkán fordulnak elő és rövid ideig tartanak, mert a megfelelő kezelésekkel gyorsan megszüntethetőek. Leggyakrabban hányinger, hányás fordul elő. Akit korábban már altattak és beszámol ilyen panaszokról, azt a pácienst az altató orvos lehetőleg másféle altatószerekkel altatja, illetve ébresztéskor speciális hányinger elleni gyógyszert is ad. Az ébredést követő remegés, didergés átmeneti, pár percig tartó állapot. A páciens kizárólag akkor kerül a beteg szobába, ha a műtőasztalon éber és tiszta tudattal kommunikál, mozog, együtt működő.

Ezt követően szoros megfigyelés és észlelés alatt lesz. Rögzítik a testhőmérsékletet, a pulzusszámot, a vérnyomást, a légzést, a biztonsági palackokban összegyűlt folyadék mennyiségét, stb. A modern gyógyszer kombinációkkal végzett általános műtéti érzéstelenítés (narkózis) biztonságos, 1:10000000 a szövődmények aránya (a mellékhatások valamilyen mértékben mindig fenn állnak, és nem keverendőek össze a szövődményekkel!).

Milyen költségekkel jár a mellplasztika?

A 2019. évi mellplasztika áraimat műtéttípusonként sorolom fel. Fontos tudni, hogy a Kelemed Plasztika műtéti díjai minden esetben all inkluzív díjak. Ez azt jelenti, hogy a konzultációtól a gyógyulásig az összes műtéttel kapcsolatos költséget tartalmazzák. Járulékos, rejtett költség nincsen. A műtét előtti kivizsgálás és a műtét utáni gyógyszerek díjait a csomagár értelemszerűen nem tartalmazza.

 • all inclusive kedvezményes mellnagyobbítás: 799.000 Ft-tól
 • all inclusive mellfelvarrás (altatás): 499. 000 Ft-tól
 • all inclusive mellnagyobbítás egyidejű mellfelvarrással: 899.000 Ft-tól
 • all inclusive mellkisebbítés: 599.000 Ft-tól
 • all inclusive férfi mellkisebbítés: 499.000 Ft-tól
 • all inclusive mell aszimmetria korrekció: egyedi ár!

A Kelemed 2019 kedvezményes mellnagyobbítás díja all inclusive:  799.000 Ft

Csomagár tisztán esztétikai műtét esetén + 27 % ÁFA tartalommal:  999.000 Ft

A mellnagyobbítás csomag tartalma:

 • ingyenes konzultáció implantátum próbával (értéke 18.000 Ft)
 • 2 db kerek, prémium mellimplantátum (nem extra nagy méretű)
 • 2 db kompressziós melltartó
 • 1 db kompressziós pánt
 • 1 db kompressziós harisnya
 • műtéti díj
 • altatási díj
 • ápolási díj
 • kontroll vizsgálatok, varratszedés díja

Ingyenes-e a mellplasztika konzultáció?

Nem ingyenes. Nem konzultálok ingyen. Véleményem szerint ingyenes konzultáció valójában nem létezik, mert végül valaki meg fogja fizetni. Mégpedig az a páciens fizeti meg, akinek az ingyenes konzultációt hirdető szakorvos végzi el a műtétet. Aminek az árába bele kell kalkulálni a többi konzultáció rezsi költségét (világítás, fűtés, nyomtatás, takarítás, recepciós munkadíja, stb.) is. Abban az esetben is, ha az orvos valóban lemond a munkadíjáról, a felsorolt költségek akkor is időarányosan nőnek. Ez az oka, hogy egy ingyenes konzultáció – tudomásom szerint – általában 30 percig sem tart.

Gyakorlatomban egy-egy nagy műtétes konzultáció 45-60 percet vesz igénybe. Tapasztalatom szerint ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a páciens mindent megértsen és teljesen tájékozott legyen, ezáltal döntésre képes helyzetbe kerüljön. Az ingyenes konzultáció egy elfogadott promóciós módszer, de én nem használom, mert a tudásom, az időm, az energiám, a saját rendelőm fenntartása, stb. stb. nincsen ingyen. Végül a jó hír az, hogy aki engem tisztel meg a bizalmával, annak a konzultációs díja beleszámít a műtéti all inkluzív díjba!

Mellplasztika gyakori kérdések: Összegzés

A teljesség igénye nélkül igyekeztem összefoglalni a mellplasztika után témakör gyakori kérdéseit, különös tekintettel a mellimplantátum választás új kritériumaira, a mellimplantátumhoz kapcsolódó óriássejtes limfómára, a nem ingyenes konzultációra, az all inkluzív műtéti csomagárakra, stb. Hangsúlyozva a páciens biztonságot, az előírt tájékoztatási kötelezettséget, a változó és frissítendő szakmai szabályokat és protokollokat, az orvosi tevékenység minden egyes lépésének egyénre szabott voltát.

Természetesen kimaradhattak egyes, az Önök számára fontos kérdések. Kérem írják meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője