loader image

1137 Budapest,
Szent István park 17.

+36 30 5775 764

munkanapokon 9-19 óráig

Hírek

Mellplasztika után – Amit tudni érdemes

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője

A sokféle mellplasztikával kapcsolatos gyakori kérdések a műtét utáni, a gyógyulási időszakra vonatkoznak, mit szabad és mit tilos és mikortól? A válasz a szakorvosnak egyszerű, mert közel 4 évtizedes tapasztalattal rendelkezem, másrészről néha nehéz is lehet, mert sokfélék vagyunk.

A mellplasztika szó egy gyűjtőfogalom, ami magába foglalja a mellnagyobbítást, a mellfelvarrást és ezek kombinációját, valamint a mellkisebbítést, továbbá a ritkább mellplasztika variánsokat is. Lehet-e általános, azaz mindenki számára érthető, tömör útmutatást adni, hogy miként zajlik le a mellplasztika utáni időszak? Határozott válaszom: igen.

Mellplasztika után milyen fájdalomra lehet számítani?

A mellplasztikát követő fájdalom döntően a műtét típusától függ. A mirigyállomány alatt történt mellnagyobbítás nem olyan megterhelő, mint a teljesen vagy a félig izom alatti. Ennek az az oka, hogy a mellizom alá beültetett mellimplantátum kezdetben jelentős izomfeszülést okoz, mely pár nap után lassan enyhül és legkésőbb két héten belül megszűnik. A bőrseb fájdalom enyhe, alig panaszkodnak emiatt. A mellfelvarrás és a mellkisebbítés utáni fájdalom mérsékeltebb, rövid ideig tartó. A szöveti duzzanat és a varrat feszülés oldódásáig érezhető csak.

Itt kell megemlítenem a mellbimbó-mellbimbóudvar érző beidegzés megváltozását, mely szinte mindig együtt jár a mellplasztikával, de 98 %-ban 2-3 hónap alatt rendeződik és a beidegzés helyreáll, akár fokozottabb, akár csökkentebb volt.

Mellplasztika után szabad tusolni?

Mellplasztikákat követően a tisztálkodás és a zuhanyozás kellő figyelemmel megengedett, arra kell figyelniük, hogy a kötéseket ne érje víz. A bőr sebgyógyulása 7-8 napig tart, ezt követően a mell kötés nélkül lehet. A varratszedés általában a műtét utáni 10-14. nap között történik. Mivel a legtöbb varrat felszívódó, csak részleges varratszedésről beszélek, ami a segédöltések a „biztonsági” öltések eltávolítását jelenti.

Mellplasztika után meddig kell speciális melltartót viselni?

A mellplasztika után kötelező kompressziós melltartót, illetve az izom alatti mellnagyobbítás után pántot is kell viselni. Gyakorlatomban a pánt viselését 2 hétig tartom szükségesnek. A speciális melltartót 4 hétig nonstop/éjjel-nappal kell hordani, aztán már csak napközben. Mellkorrekció után 6 héttel sport és/vagy enyhébben kompressziós melltartó viselhető. Alkalmi elegáns ruházathoz viselhetnek klasszikus fehérneműt.

Mellplasztika után mikor lehet munkába állni, emelni, sportolni?

A mellplasztika után az erőteljes fizikai aktivitás, a súlyzós edzés, a sport 6-8 hétig tilos. Az első héten nem javaslok autót vezetni és praktikus elöl nyíló ruhát viselni, mert nem kell fölemelt karral öltözködni. Az első 2-3 héten tilosak a kar és a vállak ritmikus mozgatásával járó házi munkák (a vasalás, a porszívózás, stb.). Szauna, jacuzzi, termál fürdő tartózkodást kérem mellőzni kb. 6 hétig. Az extrém, megterhelőbb sportot végző hölgyek más elbírálás alá esnek és a tilalmi utasítások sok esetben szigorúbbak. A kisgyermekes anyukák mindig megkérdezik, hogy mikor vehetik fel és meddig tarthatják karjaik között kisgyermeküket? Izom alatti mellnagyobbítás után két héttel, más műtétek után 1 héttel felemelhetik a kicsiket. A tilalmi időszak alatt a hozzátartozók segítsenek és emeljék fel az édesanya karjai közé a gyermeket.

A munkába állás időpontja alapvetően a foglalkozástól függ. A szellemi munkát végzők már akár 1 hét után, a könnyű fizikai munkát végzők 6 hét után, az erős fizikai munkát végző hölgyek általában 8-10-12 hét után állhatnak munkába. Fontos tisztázni, hogy az adott beosztásban mekkora a fizikai megterhelés.

Fontos kérdés, hogy mellplasztika után mikor szabad szeretkezni? Szerintem akkor, ha a libidó erősebb, mint a test megterhelése, fájdalma. A műtött mell még tabu.

Mellplasztika után hogy zajlik a bőrápolás?

Beszélnünk kell a bőr- és hegápolásról is. Mint említettem, a műtét utáni 7.-8. naptól a mellek kötés nélkül maradnak. Fekvő testhelyzetben kényelmes a mellkasi bőr hidratálása. A kedvelt, bevált testápolószerükkel. A hegápolásra hatásos a körömvirágkrém, az aloe vera gél, a Cicaplast és a Bioderma termékek. Különbséget teszünk a hegápolás és a hegkezelés között. A műtéti hegek ápolása mindig indokolt, mert elősegíti a hegérést és a szöveti regenerálódást. Hegkezelésre is szükség lehet, ha a heg kezd botszerűen vastaggá válni és ezzel együtt színe is élénkébb/sötétebb lesz. Ez egy kezdődő heg hipertrófia (heg növekedés) tünete általában. Ilyen esetekben szilikongélt, szilikonstiftet vagy szilikontapaszt indokolt alkalmazni. A leghatásosabb a szilikontapasz, az Epiderm márka az eredeti terméknév. Más kategóriába tartoznak azok a páciensek, akik már átestek műtéten és tudott a kóros hegképződési hajlamuk. Keloidos heg kockázata esetén a műtét utáni 4.-5. naptól indokolt a szilikontapaszos megelőző kezelés és a rendszeres kontroll.

Mellplasztika után szabad repülni?

Mellplasztikát követően pár nappal utazhatnak repülővel, de a repülőutak idejére a műtéthez kapott combtőig érő kompressziós harisnyát viselniük kell. A trombo-embóliát megelőző heparin injekció beadása is kötelező.

Mire kell még figyelni mellplasztika után?

Bármely műtét után előírás a szervezet nagyobb igénye miatt bőséges folyadékfogyasztás, ami 2.5 – 3 liter vizet, teát, szűrt gyümölcslevet jelent, napközben egyenletesen elosztva. Az étrend könnyű legyen, ajánlott a napi 5-6x kisebb mennyiségű étkezés.

A műtétre váró pácienseket/betegeket alapos holisztikus megközelítéssel készítjük fel a beavatkozásra. Tehát a műtét is személyre szabott, és a gyógyulási, felépülési időszak utasításai is testre szabottak. Evidens, hogy a gyógyítók a saját orvosi iskolájuk alapján alkalmaznak a plasztikai sebészet szabályainak megfelelő eljárásokat. Az online/offline média csatornáin a hölgyek egymás közötti tapasztalatcseréje és ajánlásai során értesülhetnek a változatos műtéti tervekkel és a műtét utáni menedzselés sokféleségével.

Kérem, ha kimaradt volna egy Önt érdeklő válasz, írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője