loader image

1137 Budapest,
Szent István Park 17.

+36 30 5775 764

munkanapokon 9-19 óráig

Fülplasztika

A fülplasztika megnevezés általános és összefoglaló neve a fülkagylón és a fülcimpán végzett plasztikai műtéteknek. Ismertetem, hogy milyen fejlődési rendellenességek és szerzett állapotok esetében indokolt a fülplasztika.

Leggyakrabban elálló fül/fülkagyló miatt végezzük. Az elálló fül többféle formájú és súlyosságú, továbbá sokszor a két fül is eltérő, mind alakjában, mind helyzetében.  A második leggyakrabban végzett fülplasztika a fülcimpa plasztika. A fülcimpa formája, nagysága és helyzete eltérhet a normálistól. Sokszor találkozunk a fülbevalók által okozott fülcimpa sérüléssel, hasadtsággal, súlyosabb esetben ketté válásával. Divatossá vált a fülcimpába ültetett testékszerrel annak kitágítása. Ritkább fül fejlődési rendellenesség a nagyfülűség. Ennek ellentéte a kisfülűség, amikor a fülkagyló és/vagy a fülcimpa nem fejlődött ki teljes egészében. A legsúlyosabb fül fejlődési rendellenesség a fül hiánya.  Külön betegség csoportba tartoznak a fül hegek. A keloid a fülön és a mellkason fordul elő leggyakrabban. A felsorolt fül elváltozások és betegségek műtéttel orvosolhatóak.

 A fülplasztikák érzéstelenítése: 14 év felett helyi érzéstelenítés. Altatás kisgyermekkorban és a beavatkozás miatt szorongó felnőtteknél indokolt.

A fülplasztikák időtartama: kétoldali fülplasztika 1 – 1.5 óra között. A fülcimpa korrekciók 30-40 perc. A fül hegek, különösen a keloidok műtéte hosszabb lehet. A nagyon eltérő, ritka esetekben a konzultáción állapítjuk meg a műtéti időt.

A fülplasztika menete: első a konzultáció. Műtét előtti kivizsgálásra, laborvizsgálatokra, gyermekgyógyászati, belgyógyászati kivizsgálásra ritkán van szükség. A műtét előtti este hajat kell mosni. A műtét utáni első napokban vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szükségesek. A speciális fülkötést a műtét után 7-8 nappal vesszük le, és eltávolítjuk a bőrvarratokat.  Ezután tusolni, hajat mosni lehet. A fülkagyló bőrét ápolni kell. Varratszedés után 3-4 hétig egy rugalmas fülpántot kell viselni, mely védi és megóvja a fülkagylót a sérüléstől és elmozdulástól, főleg alvás közben. A teljes gyógyulás, a bőr és a fülporc regenerálódása 5-6 hetet vesz igénybe.

 Fülplasztika műtéttípusok:

– elálló fül korrekció (a fülkagyló normál helyzetének, formájának kialakítása)

– fülkagyló kisebbítés

– fülkagyló helyreállítás (teljes vagy részleges)

– fülcimpa kisebbítés

– fülcimpa korrekciók

– hasadt fülcimpa helyreállítása

– fül hegkorrekció

– fül keloid komplex kezelése

 A rendkívül változatos alaki és helyzeti torzulások, és az azokat kísérő kisebb – nagyobb fejlődési rendellenességek (Darwin-csomók például) műtéti megoldásáról, az egyénre szabott műtéti tervről a konzultáció során tájékoztatjuk a betegeket. A műtéti díjakat is ennek megfelelően határozzuk meg.

Féloldali elálló fül, helyi érzéstelenítésben:                            150.000 – 180.000 Ft

Kétoldali elálló fül, helyi érzéstelenítésben:                           280.000 – 320.000 Ft

Fülcimpa korrekciók, helyi érzéstelenítésben:                       60.000 Ft-tól

Fül hegkorrekciók, helyi érzéstelenítésben:                            60.000 Ft-tól

Fül keloid műtétek helyi érzéstelenítésben:                            90.000 Ft-tól

Fülkagyló kisebbítése helyi érzéstelenítésben:                      250.000 Ft oldalanként

Group 10Created with Sketch.

Kérjen időpontot
konzultációra

Vagy hívjon minket bizalommal! +36 30 577 57 64

A küldés gombra kattintva tudomásul veszi az adatkezelési tájékoztatásban foglaltakat, valamint hozzájárul a fent megadott adatok kapcsolatfelvétel céljából történő adatkezeléséhez.