loader image

Hasplasztika

A mellplasztikák után a hasplasztikák az anyaság okozta változások miatt leggyakrabban végzett műtétek. Egyszerű csoportosításuk a következő: a terhesség okozta egyenes hasizom tágulat  és sokszor a kísérő köldöksérv, valamint a kötény has okozta panasz a legjellegzetesebb műtéti javallat. Ezt követi a nagy mértékű fogyás (MWL) következtében kialakuló kettős kötény has. A sorban a következő kategória a műtétek okozta deformitások, hegek és hegsérvek okozta problémás hasfal. Végül vannak örökletes hasfali kontúr és egyéb panaszok is. Legvégül pedig meg kell említeni a hasplasztikák utáni panaszokat, melyekben a hasplasztika szövődményei, illetve a műtéti hegek, aszimmetriák és ritka torzulások játszanak szerepet.

A műtétet szinte kivétel nélkül altatásban végezzük és 2, ritkábban 3 éjszakát is bent kell tölteni a klinikán. A konzultáció alkalmával részletes tervezés és magyarázat történik, a hegek helyét, hozzávetőleges nagyságát ki is rajzoljuk a bőrre. A műtét után több részben kapcsolódó, adaptálható haskötőt kell viselni, saját gyakorlatomban 3 hétig nonstop, majd a következő 3 hét során csak nappal. Egyes esetekben a haskötőt le lehet cserélni speciális szorító nadrágra.

A műtét bonyolultsága, nagysága és időtartama alapján megkülönböztetünk mini, midi és major hasplasztikát. A hasplasztika műtéti elemei a következők lehetnek:

  • zsírleszívással kontúrformálás
  • egyenes hasizom szűkítés, helyreállítás
  • köldöksérv műtét
  • hasfali sérv, hegsérv műtét
  • hegkorrekció
  • kötényhas megszüntetése, ami a striás lógó bőrfelesleg kimetszését jelenti
  • szeméremdomb kisebbítés és feszesítés, néha felvarrás
  • egyéb ritkább beavatkozások

A műtét során 2 szívó csövet helyezünk be a hasfal bőre alá, amiket általában 48 óra múlva eltávolítunk, de előfordulnak olyan esetek amikor tovább is bent tartjuk a „dréneket”. A műtét utáni fektetés fontos eleme a hasfali feszülés csökkentésének. Felpolcolt törzs és felpolcolt, behajlított alsó végtagok. ennek ellenére néhány óra múlva a pácienst felkeltjük, óvatosan megmozgatjuk. A műtét antibiotikus (fertőzés elleni) és heparin véralvadásgátló (trombózis megelőző) gyógyszerek adásával történik. A műtét előtt feladott combtőig érő kompressziós harisnyát egy hétig kell még otthon is viselni. Fontos a bőséges folyadék fogyasztás és a gyakori (5-6x naponta) kis mennyiségű étkezés, mely könnyen emészthető, nem puffasztó ételekből álló étrendet jelent. Általában 2 hét aktív pihenés után a szellemi és a könnyű fizikai munka haskötő viselésével folytatható, de ebben nagy egyéni különbségek vannak, egyrészt a munkakör, másrészt a műtéttípus miatt.

 A műtét előtti kivizsgálás fontos eleme a hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat, aminek az a célja, hogy gyakori betegségekre már a műtét előtt fény derüljön, például panaszt nem okozó epekőbetegség, vagy a nőgyógyászati szervek (petefészek és méh) eltérései. Ezek között előfordul olyan betegség, amit a hasplasztika, hasfal helyreállítás előtt indokolt külön műtéttel meggyógyítani.

 A felépülési időszakban hetente történik ellenőrző vizsgálat, amikor is pontos utasításokat adunk, mit kell tennie a gyógyulás érdekében, illetve mit nem szabad még tennie (pld. sport tilalom, szauna tilalom, ülőfürdő tilalom, stb.). Ezek az utasítások minden esetben testre szabottak. A teljes gyógyulás 6-8 hét.

A műtéti szövődményekről bővebben olvashatnak a www.plasztika.info.hu honlapomon.  Itt megemlítem az utóvérzést, a  vérömleny és a savó (szeróma) képződést, a sebgyógyulási zavarokat, váladékozást, zsírgyulladást.

Műtéti díj: all inclusive 750.000 Ft-tól altatásban, 2 éj bent fekvéssel

Group 10Created with Sketch.

Kérjen időpontot
konzultációra

Vagy hívjon minket bizalommal! +36 30 577 57 64

A küldés gombra kattintva tudomásul veszi az adatkezelési tájékoztatásban foglaltakat, valamint hozzájárul a fent megadott adatok kapcsolatfelvétel céljából történő adatkezeléséhez.