loader image

Zsírleszívás

A zsírleszívás egyaránt gyakori plasztikai sebészeti beavatkozás, akár külön műtétként, akár kapcsolt műtétként végezzük. Mind a zsírleszívás, mind a zsírszívás elnevezés elfogadott, de helyesebb a zsírleszívás megnevezés használata. Orvosi neve: liposzukció.

A zsírleszívás célja a zsírszöveti többletek, zsírpárnák, és a túl vastag bőr alatti zsírréteg eltávolítása, illetve elvékonyítása. Meg kell különböztetni a zsírszövet lenyerésétől, mert az ilyen beavatkozásnál másféle műszereket használunk, ugyanis a zsírsejteket épségben, sérülés nélkül nyerjük ki, mert azokat zsírtöltéssel bejuttatjuk a test más területébe (arcba, hegek alá, intim szervbe, stb.).

A zsírleszívás technikája szerint lehet hagyományos tumescens módszer, amikor az operatőr mozgatja a zsíroldó folyadékkal duzzasztott területet. Lehet ultrahangos, lehet sűrített levegő által mozgatott, vagy lehet éppen lézeres, attól függően, hogy milyen eszköz áll a plasztikai sebész rendelkezésére. Véleményem szerint kellő gyakorlattal mindegyik/bármelyik módszerrel eredményesen lehet dolgozni.

A zsírleszívás területe: túlzás nélkül kijelenthetem, hogy a tokától a bokáig végezhető. A szakmai szabályok betartásával. Önálló műtétként.

Kapcsolt műtétként hasplasztika, karplasztika, combplasztika, tokaplasztika, stb. részeként végezzük.

A zsírleszívás érzéstelenítése lehet helyi érzéstelenítés, vagy altatás. A helyi érzéstelenítés kis kiterjedésű (kb. tenyérnyi oldalanként) elváltozás esetén végezhető, amikor a beadott gyógyszer adagja nem haladja meg a biztonságos dózist.

 A zsírleszívás menete:

  • konzultáció
  • szorító ruha típus és méret meghatározás
  • kivizsgálás
  • felkészülés a műtétre
  • műtét
  • lábadozás, felépülés és kontroll vizsgálatok

 

A műtét végén feladjuk a megfelelő szorító ruhát, nadrágot, bodyt, maszkot stb. Biztonsági csövet (drént) nem helyezünk be. Ambuláns műtét esetén rövid megfigyelés és pihenés, jegelés után kísérővel otthonába távozhat. Altatásban végzett zsírleszívás után az éjszakát a klinikán benn kell tölteni. Távozáskor utasítások, zárójelentés, receptek adása.  A gyógyulás időtartama változó, 4-8 hét között, az operált testrész és a zsírleszívás mértékének függvényében. A műtét utáni 7-10. nap között van a varratszedés. A beszúrási pontok hegeit kezelni kell. Sport, torna, szauna, szolárium tilos. A szorító nadrágot az előírt ideig nonstop viselni kell. A kezelt bőrfelszínt ápolni kell, a véraláfutásokra árnika vagy fekete nadálytő krém, ill. hidratáló hatású testápoló indokolt. Ellenőrző vizsgálatok hetente, mert a szorító nadrág kitágulhat. Ilyen esetben vagy új kisebb méretű nadrág vásárlására, vagy a viselt ruha beszűkítésére lesz szükség. A zsírleszívás nem fájdalmas, nem megterhelő műtét, de kiterjedt duzzanatokkal, ödémával és véraláfutásokkal jár.

Gyakori kérdés a zsírleszívással kapcsolatosan, hogy a megszüntetett zsírpárna/kontúrtöbblet visszahízható-e?  Jelentős hízás hatására sem újul ki a körül írt zsírpárna, mert a műtét a zsírsejtek számát jelentősen csökkentette.

A zsírleszívás helyi szövődményei közül meg kell említeni a kontúr egyenetlenséget, az aszimmetriát, a zsírgyulladást, a ciszta képződést és a bőr márványos elszíneződését, valamint a heg panaszokat. Fertőzés nagyon ritka.

Ha a rovat tartalmából kimaradt volna egy Önt érdeklő információ, kérem írjon e-mailt a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Group 10Created with Sketch.

Kérjen időpontot
konzultációra

Vagy hívjon minket bizalommal! +36 30 577 57 64

A küldés gombra kattintva tudomásul veszi az adatkezelési tájékoztatásban foglaltakat, valamint hozzájárul a fent megadott adatok kapcsolatfelvétel céljából történő adatkezeléséhez.