loader image

Hírek

Mellplasztika nyáron

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője

Mellplasztika nyáron? Miért indokolt feltenni ezt a kérdést? Miért ne lehetne elvégezni a mellplasztikákat nyáron?! Válaszolhat kapásból a páciens és az orvos is. Véleményem szerint a kérdésfeltevés indokolt és részletesen megindokolom, hogy miért.

A plasztikai sebészet igénybe vételének is vannak szezonálisan zsúfoltabb és vannak kevésbé keresett időszakai. Ilyen lazább időszak a nyári szabadság ideje, mely főleg a július-augusztus hónapokat érinti, de már júniusban is érezhetően csökken a műtéti kereslet. Aki a nyaralására gyógyultan és csinosan szeretne elutazni, ő már tavasszal alá veti magát a kiválasztott mellplasztikának. Mégis egyre többen szeretnék nyáron elvégeztetni a műtétet, mert csak ekkor tudnak szabadságra menni. Főleg a külföldön dolgozó honfitársainkra jellemző, hogy a nyári pihenésüket áldozzák fel.

Milyen veszélyekkel járhat a mellplasztika nyáron?

Határozott véleményem, hogy nyáron is biztonságosan elvégezhető bármely mellplasztika, ha a nyári időjárás, a klimatikus körülmények nem extrémek. A szárazföldi éghajlat alatt a nyár forró és száraz. Volt. Az elmúlt évek alatt mindannyian megtapasztaltuk a globális felmelegedés következtében az éghajlat és az évszakok változását és a nyári füllesztő kánikulákat.

A kánikula a városokban különösen megterheli a szervezetet

A meteorológusok meghatározták a kánikula kritériumait, a napi átlag Celsius fokban mért hőmérséklettel. Létezik első és másodfokú kánikula figyelmeztetés. A forróság és a levegő magas pártartalma nagyon megterheli az egészséges szervezetet is. Megnő a folyadék igény, nehéz a párologtatás, annak ellenére, hogy az izzadás folyamatos, de éjjel sem hűl le annyira a külső hőmérséklet, hogy az alvás pihentető lehessen. A gyermekeket, az időseket, a krónikus betegségben szenvedőket (szív- és érrendszeri, anyagcsere, idegrendszeri, légzőszervi, daganatos betegeket különösen) ÉS! a műtét után lábadozó pácienseket is sokkal jobban megterheli a kánikula. Mivel az egész szervezetet érinti a hőség okozta megterhelés, lassul a sebgyógyulás folyamata is.

Túlzás nélkül kijelenthetem, hogy ezek az időjárási körülmények megnövelhetik a műtéttel kapcsolatos szövődmények kockázatát. Vonatkozik ez az alapvető életfunkciókra, azaz a szervezet egészét érintő általános szövődményekre (például trombo-embóliákra, szívritmus- és anyagcserezavarokra). És vonatkozik a műtéti területet érintő, helyi szövődményekre (sebgyógyulási zavarok) is.

A nyári hőség idején végzett mellplasztika után gyakoribb a sebgennyedés

Egy saját esetem bemutatásával szemléltetem a szerintem helyes döntést. Évekkel ezelőtt egy ötvenes éveinek a közepén járó, fitt és egészséges hölgy kért mellfelvarrást. Kivizsgálása, leletei rendben voltak, nem szedett gyógyszert, nem dohányzott, nem volt túlsúlyos, nem volt ismert rizikó tényezője. Minden szempontból megfelelt az egynapos sebészet keretei között – altatásban – biztonságosan elvégezhető 2-3 órás műtét feltételeinek. Az augusztus közepére tervezett műtéti időpontban 35-38 C fokos kánikula volt éppen, másodfokú hőségriasztással. Emiatt javasoltam a műtét elhalasztását. Annak ellenére így döntöttem, hogy a műtő, a beteg szoba és a hölgy otthona is légkondicionált volt. A páciens nehezen fogadta el döntésemet. Az új időpont szeptember közepére esett. A nyárutó kellemes 24-26 C fokos napi maximummal járt. A műtét utáni első sebellenőrzés alkalmával a páciens megkövetett, utólag igazat adott. A normál nyári hőmérséklet is megterhelte a szervezetét.

A nyáron végzendő mellplasztikák saját feltételei

Mellplasztikát nyáron abban az esetben vállalok, ha a páciens teljesen egészséges, nem dohányzó és az időjárási körülmények az évszaknak megfelelőek. Hőségben nem javaslom semmiféle mellplasztika elvégzését sem (sem mellnagyobbítást, sem mellfelvarrást, sem mellkisebbítést). Egyszerűen azért, mert magasabb a kockázata az általános és a helyi szövődményeknek.

A mellplasztika sebét a kötésben sem a ventillátor sem a klíma nem tudja szellőztetni

A mellnagyobbításra szigorúbb (saját!) szabályokat alkalmazok, mivel idegentest beültetése történik. A nagy melegben a seb környezetében, a steril kötés alatt is erőteljesebb az izzadás, ami kedvezhet a bőr baktériumok elszaporodásának és következményes sebgennyedést, súlyosabb esetben a mellimplantátum befertőződését is okozhatja. A normál nyári melegben a sebgyógyulási szövődmények kockázata lényegesen kisebb. Megelőzésre a kötelező szisztémás (a magán klinikán vénásan adott, majd szájon át folytatott) antibiotikus kezelésen túl a következőket végzem rutinszerűen: gyakoribb kontroll vizsgálat (3-4 naponta, illetve szükség szerint) és antiszeptikus = fertőzést gátló kötéscserék (ezüst vagy jód ionos kötszerekkel).

Kérdéseiket elküldhetik a kelemed@kelemed.eu e-mail címemre!

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész,
a Kelemed Plasztika vezetője